tisdag 8 maj 2007

Känner du en oro för att ekologin är i obalans?

Alla vet att vädret ändras drastiskt mer och mer nu på senare år. Extrema väderomställningar är ett faktum som uppkommer år för år. Enorma vindar och tyfoner uppstår i vissa utsatta områden. Översvämningar och ökade temperaturer återkommer. Värme- och vindrekord är ständigt överträffat snarare än 'normala' situationer.

Miljöförstöringar från t. ex. fordon, kolkraftverk och industrier ökar ständigt med utsläpp som påverkar ozonlagren i atmosfären. Jetströmmarna ändras och påverkar vindarna.

Vad har vi att vänta om t. ex. tio år? Hur snabbt ökar katastroferna jämfört med under många år tidigare? Metrologerna talar om att det har varit någorlunda jämt under hundratals år tidigare, men nu ökar omsvängningarna extremt mycket liknande en asymtotkurva (ganska jämn under tidigare år men nu är den betydligt brantare).

Många regeringar är oroade över utvecklingen och har skrivit på Kyotoavtalet för att minska miljöutsläppen. Men USA och Australien som är stora nationer har ännu inte skrivit på. Ändå påverkar de väldigt mycket med sina utsläpp. Sanningen är att det skulle kosta enormt mycket för dem, men snart är det nödvändigt om det inte ska bli en ohållbar situation för världen.

Inga kommentarer: